Table of Contents

2020: COVID-19

Muziek en technologie tijdens COVID-19

Inleiding

04/2020 ; Het zijn tijden waar ieder zn eigen taak tot zich neemt ; Zelf isolatie. Wij hebben de afgelopen weken gekeken naar de grootste veranderingen binnen de muziekindustrie. Specifiek hebben wij gekeken naar de volgende punten:

-Veranderingen in de werkwijze van de moderne elektronische muzikant.

-Veranderingen op het werkveld van muzikanten in bandformatie.

Vele aspecten van het leven van iedereen op de wereld zijn drastisch veranderd. Echter is het maken van elektronische muziek op zichzelf vrij hetzelfde gebleven. De meeste muziek producers hebben hun eigen studio in hun huis of in de buurt en hebben geen andere nodig om hun werk te doen. Wat mij zelf wel is opgevallen is de opkomst van de vele discord meetings en gesprekken. Vaak stream ik en mijn vrienden het werkprocess wat normaal zonder toezicht gebeurd. Je zou kunnen zeggen dat het maken van muziek achter de computer just socialer is geworden door de isolatie waar we nu in zitten. Ook door het streamen en mee kijken op streams ben ik in projecten gestapt waar ik zonder de corona crisis misschien niet op was gekomen.

-Veranderde aspecten en hun invloed

Voor de meesten is tijd een factor waarvan er nu een stuk meer van is. Dit is echter zowel een negatieve invloed als een positieve invloed. Het is erg makkelijk je concentratie te verliezen als je erg veel niet ingedeelde tijd hebt. Ik heb van vele vrienden gehoord dat ze het lastig vonden productief te blijven nu er minder structuur en tijdsindeling is. Ik zie ook mensen die juist erg productief zijn in deze tijden en zich storten op hun eigen werk en samenwerkingsprojecten. Ik denk dat over het algemeen de factor tijd een netto negatieve invloed is. Het is veel onderzocht en bewezen dat de productiviteit ten opzichte van de gegeven tijd zich verhoud als een bell curve. voor iedere taak is er een theoretisch gegeven tijd die optimaal is.

Het niet zien van anderen heeft natuurlijk veel psychologische invloeden. Er zijn vele onderzoeken geweest over dit onderwerp. Over het algemeen is het een erg slechte invloed op de mentale gezondheid. Dit is ook een grote factor die de productiviteit laag houd. Toch heb ik veel oplossingen gezien en zelfs positieve invloeden nieuwe interessante situaties. Met name is er een sterke toename in online meetings, livestreams, en online samenwerkingen. Voor mij persoonlijk is er een wereld open gegaan van de mogelijkheden in sociaal contact via het internet. Ik heb films gekeken met vrienden via het internet, verjaardagen gevierd en meegedaan met allerlei sociale evenementen.

Deze nieuwe vormen van sociaal contact vertalen zich ook verrassend goed als toevoeging bij het maken van muziek. Zo heb ik vele livestreams gekeken van vrienden en mijn favoriete producers. Dit heeft mij geïnspireerd om nieuwe projecten en samenwerkingen te starten. Wat mij ook verrast heeft is het streamen van mijn eigen productieproces. Het idee dat andere mee kunnen kijken met het normaal vrij geïsoleerde werk zorgt ervoor dat ik productief blijf, keuzes maak die ik normaal niet zou maken, en nieuwe dingen probeer. Ook is het soms erg fijn om een directe feedback te hebben van je eigen doelgroep.

Als muzikant in een band ben je redelijk afhankelijk van het samenzijn, samen in een studio muziek opnemen gaat in deze tijden niet. Toch staat de muziek wereld niet stil. Online platforms zoals Jitsi, Discord en Zoom worden gebruikt om toch samen te komen. Writing sessions kunnen online gedaan, partijen kunnen thuis opgenomen. Enige nadelen zijn dat je afhankelijk bent van de apparatuur die je thuis hebt.

Ook in het creatief proces zijn er kleine veranderingen vanwege limitaties die impact hebben. Waar je eerder snel met zn 2en een baslijn en een gitaar partij speelt gaat zou je nu eerst elke partij naar ieder ander moeten sturen wil je een relatief snel een demo willen opnemen.

Als recording/mixing engineer ben je nu dus afhankelijk van het gene wat geleverd is. Dat is niet altijd even gewenst, er wordt dus ook gekozen om veel opname sessies uit te stellen of te cancellen. Dit is niet alleen de beste oplossing voor een goed klinkend eindproduct maar ook nodig voor bescherming van het vak. Als je online via een webchat iemand vertelt hoe hij zn mic neer moet zetten kan hij dat de volgende keer zelf ook. Een dilemma dus.

bronvermeldingen

-https://runthetrap.com/2020/03/18/bitbird-virtual-music-festival/

-https://www.forbes.com/sites/lisakocay/2020/04/10/digital-mirage-online-music-festival/

-Timothy C. Reluga - Game Theory of Social Distancing in Response to an Epidemic

-Mikl´os Koren and Rita Pet˝o∗ - Business disruptions from social distancing

-Lonnie Golden - The effects of working time on productivity and firm performance: a research synthesis paper

-S.K. Brooks et al. The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence.

Auteurs

Nino Saglia, Jos Agasi