1995: Eurorack

Geschiedenis

Eurorack is modular synth formaat. Het is ontstaan in 1995 door duits audio fabrikant Doepfer. In de tijd dat het uitkwam had het nog maar tien modules nu onderhand al 120. Andere bedrijven die de Eurorack standaarden hebben overgenomen zijn:

  • Analogue Solutions
  • Analogue Systems
  • Roland
  • Moog
  • Cwejman

Dit formaat modulaire synth is een prachtige uitkomst geweest voor muzikale opstellingen. Het is voornamelijk gemaakt voor muzikanten en performers. Het is een grootse toevoegingen voor bij andere analoge apparaten. Het toevoegen van step-sequencers, wilde oscillatoren, filters, etc, aan bestaande apparaten en het bewerken van bestaand audio materiaal maakte een grote opening in de wereld van technologische muziek. Met voldoende modules kan je een hele track op een modulair systeem creëren zonder ooit een computer aan te raken.

Tegenwoordig

Waarschijnlijk de meest grote gebruiker van de Eurorack is Hans Zimmer. Hij kocht zijn spullen al vroeg in de jaren ’80, toen digitale synthese zich begon te nestelen. Roland had moeite om een aantal producten te verkopen, dus sloten ze een deal met elkaar. Zo lang hij alles kocht wat ze hadden, kon hij 25 dollar per kilo ervoor betalen. Hij heeft, buiten zijn enorme Roland - System 100, ook het grootste Cirocco Modular Synthesizer systeem ooit gebouwd.
Maar ook wordt het tegenwoordig steeds meer in feest settings gebruikt, zoals bij techno livesets op bijvoorbeeld Amsterdam Dance Event.
Make noise, Mutable Instruments, en zelfs Doepfer staan bovenaan het lijstje van meest verkochte Eurorack modules.
Bekende gebruikers:

  • Autechre
  • Deadmau5
  • Kraftwerk
  • Trent Reznor

Technische Specificaties

Het Eurorack werkt volgens een aantal standaard principes. Een module moet in een 3u hoog racksysteem (13 cm( passen met een breedte gemeten in hp (horizontal pitch, 5.08mm), de tonale sturing werkt via 1 Volt/octaaf en alle modules werken op een +12/-12 Volt voeding. Sommige modernere digitale modules hebben ook +5 volt nodig, maar tegenwoordig zitten in die modules ook al speciale conversie-circuits.
Ook werken alle modules volgens het CV (stuurspanning) systeem en 3.5mm mini jack patch kabels. Omdat Doepfer op zoek was naar een universeel en betaalbaar systeem voor modulaire synthesizers hebben zij deze technische specificaties opgegeven. Ook hebben ze het systeem op basis van de universaliteit Eurorack genoemd.
De kisten waarin de modules behuisd worden variëren van enorme kasten van meters hoog tot hele kleine, enkele-rij ‘skiffs’ die makkelijk zijn te transporteren. Ook heeft Doepfer een universeel systeem voor de stroomverdelingssystemen in de kisten. Deze werken via ‘busboards’ en standaard 10 of 16 pins molex connectoren. Deze variatie is omdat Doepfer ook een systeem heeft ontwikkeld waarbij 1volt/octaaf en gate informatie achter de modules via de busboards verstuurd kunnen worden. De meeste fabrikanten hebben dit systeem niet geadopteerd en werken vervolgens met 16 pins naar 10 pins kabels. Veel van de principes zijn al eerder ontwikkeld, zoals het 1 Volt per octaaf systeem wat door Moog is geïntroduceerd.

Auteurs

  • Ruben Lijbers
  • Fay Christen
  • Renate Kroes