1997: FL Studio

FL Studio, tot in 2003 nog bekend als FruityLoops, is een digitaal audiomontagesysteem en MIDI-sequencer, inmiddels verkrijgbaar voor zowel Windows als Mac.

Ontstaan van Fruity Loops

Fruity Loops is ontstaan in 1997 toen het werd gecreëerd door het Belgische bedrijf Image-Line. Het bedrijf had destijds niks te maken met muziek, maar dit veranderde al snel toen de Franse developer Didier Dambrin werd aangenomen. Hij had geen ervaring met muziek, maar creëerde in 1997 FruityLoops 1.0. Dit programma was een 1-step sequencer. Dit idee was geïnspireerd door de TR-909 drum machine en de Rebirth338, wat een vroege software synthesiser was. Dit bracht snel succes en dat was te merken, want de servers van Image-Line crashten, doordat er te veel geïnteresseerden de demo probeerden te downloaden.

Gevolgen

Na het grote succes van FruityLoops 1.0 stapte Image-Line al snel weg van midi en gingen ze zich focussen op audio. Dambrin was ervan overtuigd dat audio-genererende software snel zou stijgen in de muziekwereld vergeleken met midi-genererende software. FruityLoops was in de eerste instantie niet bedoeld als sequencer, maar werd wel als sequencer gebruikt. Als gevolg zat er een sequencer functie en een simple-based drum machine bij in de volgende versie, wat de fundering heeft gevormd van het succes van FL Studio.

Indeling

Als je de meest recent uitgebrachte versie van FL Studio, namelijk FL Studio 20, opent, kom je, nadat je wordt begroet door wat lijkt op een kaki fruit, terecht in de main interface. Meestal staat er al één window geopend; de playlist. Dit is waar je je sporen, audio, MIDI, en automation naar de verschillende tracks kan slepen, en dit is tevens waar het overgrote deel van het arrangeren plaatsvindt. Om de playlist wat opvulling te geven, is het echter wel zo handig om dan ook daadwerkelijk iets te hebben om er neer te zetten. Dit is waar de menu's aan de zij- en bovenkant van pas komen. Aan de linkerkant staat je browser, waar je gemakkelijk samples, plug-ins, effects, etc. kan opzoeken, met onder meer de opties om te putten uit eerdere projecten en om te zoeken in bepaalde folders. Aan de bovenkant staat een flink aantal panels. Een aantal van de dingen die je hier aantreft zijn vrij duidelijk: je master volume, master pitch, BPM, en natuurlijk knoppen om je muziek te starten, stoppen en pauzeren. Hier vind je tevens de song/pattern mode knop, die je de mogelijkheid geeft te wisselen tussen het afspelen van een enkel patroon, of het gehele nummer, zoals je het zou zien in je playlist. De pattern mode heeft betrekking op het afspelen van wat je maakt in de channel rack - één pattern kan meerdere channels bevatten, met bijvoorbeeld een audiobestand of een plug-in met MIDI informatie, en die patterns kun je dan weer in de playlist plaatsen. Als je op 'View channel rack' klikt, zie je tevens een drum sequencer waar FL Studio in de eerdere stadia mee was begonnen. Dit is de plek waar je je samples e.d. kan inladen. Als je aan het componeren wil gaan en hier MIDI informatie voor wilt schrijven, klik je met de rechtermuisknop op je zojuist ingeladen sample en selecteer je 'Piano roll'. Binnen de piano roll, en eigenlijk alle andere onderverdeelde menu's binnen FL Studio, heb je verdere opties voor bijvoorbeeld het bewerken van MIDI. Dit is echter aardig veel om op in te gaan, en dit stukje heeft meer betrekking op het bredere begrip van indeling in FL Studio.

Onderscheidende eigenschappen

FL Studio is niet het eerste digitale audiomontagesysteem (digital audio workstation of DAW) dat op de markt gekomen is, en ook zeker niet het enige, maar weet zich desondanks te onderscheiden van andere DAWs door zijn karakteriserende eigenschappen. De manier waarop FL Studio in elkaar zit, leent zichzelf goed aan bepaalde werkwijzen waar vele muzikanten, componisten en producers zich erg in kunnen vinden als het gaat om het bereiken van een efficiënte workflow en een expressief resultaat. Dit heeft met een aantal zaken te maken.

Allereerst de gebruikersvriendelijkheid: door de grafische gebruikersinterface, voelt het gebruik van FL Studio vrij intuïtief, en het is dan ook niet uitsluitend toegankelijk voor gevorderde producers. Zo kun je in de piano roll van FL Studio gebruik maken van kleurmarkering om je arrangement duidelijk en overzichtelijk te houden. De piano roll zelf is tevens erg intuïtief in het gebruik, en geeft je de mogelijkheid om met behulp van hotkeys met weinig handelingen veel aan te passen. Ook is het snap to grid systeem erg makkelijk in het gebruik.

Verder biedt FL Studio veel vrijheid en veel opties voor de gebruikers. Door de grote hoeveelheid plug-ins en synthesizers die FL Studio als product meelevert bij aankoop, hoef je je eigenlijk nooit te vervelen, aangezien er altijd voldoende te ontdekken valt, wat goed aansluiting vindt op de workflow van veel mensen.

De sampler in FL Studio is aardig uniek, en biedt allerlei creatieve opties voor het bewerken van en experimenteren met audio.

De workflow die FL Studio biedt voor het maken van beats is enorm vlot, en maakt mixen en masteren een makkelijke bezigheid. Hoewel het wat meer tijd kan kosten om FL Studio écht in de vingers te krijgen, is het uiteindelijk een waardevolle investering, gezien je er een hele hoop flexibiliteit en opties voor terugkrijgt. Je kan FL Studio heel specifiek aanpassen aan wat je zelf nodig hebt, al helemaal als je in je setup meerdere monitors gebruikt, aangezien FL Studio zich sterk leent aan het naar je eigen smaak en gemak indelen van de verschillende interfaces, die allemaal het idee van floating windows hanteren.

De playlist in FL Studio 20 geeft je de mogelijkheid om tussen verschillende arrangementen te wisselen, wat in essentie inhoudt dat je verschillende miniprojecten binnen eenzelfde project kan gebruiken. Dit kan heel nuttig zijn als je nog niet zeker weet hoe je een idee het liefst uit wilt gaan werken - je kan beide proberen en onderling wisselen, en je kan zelfs al bestaande arrangementen klonen of samenvoegen.

FL Studio leent zich best aardig aan het gebruik van maatsoorten, met de optie om heel flexibel in je playlist hiertoe aanpassingen te maken, wat erg fijn is voor mensen die graag met maatsoortwisselingen werken.

Versies

  • Versie 9
    Introduceerde ondersteuning voor het verwerken van multikernprocessor effecten, en verbeterde ondersteuning voor het verwerken van multikernprocessor instrumenten.
  • Versie 10
    Bevatte een nieuwe project browser, en introduceerde Patcher.
  • Versie 11
    Bevatte multi-touch ondersteuning, verbetering van tempo-automation, en bracht een aantal nieuwe plug-ins met zich mee, waaronder BassDrum, GMS, Effector, en nieuwe piano roll eigenschappen (VFX Key Mapper, VFX Color Mapper).
  • Versie 12
    Introduceerde een nieuwe vectoriële UI, updates voor plug-ins en multi-touch ondersteuning, een opnieuw ontworpen mixer, verbeterde 32 & 64 bit plug-in ondersteuning, en verbeterde bestandsbeheer.
  • Versie 20
    Introduceerde onder meer macOS ondersteuning, meerdere maatsoorten, converteren naar audio, oneindig veel playlist arrangementen, verbeterde Plugin Delay Compensation, herintroduceerde de Step Sequencer Graph Editor, kwam met 500 playlist tracks en 125 mixer channels.

Software overzicht

FL Studio is in verschillende iteraties op meerdere besturingssystemen uitgebracht. Een overzicht vind je hier.

Auteurs

  • Akshay Pahalwan
  • Vincent Lindeman