1992: Logic Pro

Inleiding

Logic Pro is een digitaal audiomontage systeem en Midi-sequencer voor het besturingssysteem OS X van het computerbedrijf Apple. Logic is gemaakt door Emagic maar is in 2002 opgekocht door Apple. Logic werd eerst uitgebracht op cd maar sinds 2011 is het programma gewoon verkrijgbaar in de Mac App Store.

Geschiedenis en ontstaan

Rond 1985 werd door Gerhard Lengeling en Chris Adam een MIDI-sequencer ontwikkeld die zij Creator noemde. Nadat er in de volgende versie extra functies werden toegevoegd werd de naam veranderd naar Notator en later Notator SL.
In 1993 maakte de heren de eerste versie van Notator Logic nadat ze hun eerdere werkgever C-Lab verlaten hadden om Emagic op te richten. Deze versie was niet populair bij de consumenten dus maakte de twee programmeurs later de eerste versie van Logic voor Windows en Mac, als gevolg groeide de populariteit weer.
In 2002 heeft Apple het bedrijf Emagic opgekocht en werd Logic exclusief voor Apple. Logischerwijs waren er een hoop boze Windows gebruikers die dit niet fijn vonden en gestopt zijn met het gebruiken van het programma.

De werking en de doelgroep van Logic

Wat Logic Pro uniek maakt van alle DAW’s, is dat het alleen werkzaam is op Apple apparaten, hiermee is het dus exclusief en alleen voor apple gebruikers, een slimme marketing truc van Apple. Met het zelf aanbieden van muzieksoftware onderscheidt Apple zich van andere computerbedrijven. Het dus aantrekkelijker voor meer mensen om daardoor ook een Apple product te kopen.
Voor een muzieksysteem is Logic ook redelijk betaalbaar, namelijk rond de 200 euro. Er zijn geen uitbreiding-pakketten; met de software kan in principe alles gedaan worden wat betreft het opnemen van muziek. Ook het door Apple verfijnde design in Logic is het geheel in dezelfde stijl met andere software van het bedrijf.
Doelgroep kan de beginnende muzikant of producer zijn. Maar ook professionals gebruiken Logic voor verschillende doeleinden. Het is een minimalistisch en rustig opgezet programma, maar met veel functies. Logic Pro heeft een vlakke leercurve, maar de opgedane kennis in Logic kan in verschillende Daws worden gebruikt. Apple gebruikers hebben door Garageband, een vereenvoudigde versie van Logic Pro, al kennis kunnen maken met de software die altijd standaard op hun computers staat.
In principe staat alle standaard dingen op Logic om muziek te maken. Er kan makkelijk worden geëdit in de audio, en midi kan worden opgenomen en bewerkt. Naast de standaard tools en plugins van logic zelf, die - naarmate versies vorderden en meer uitgebreider werden- andere software voor synthesizers, compressors, drummachines van andere bedrijven worden toegevoegd. Dit is overzichtelijk in een informatie balk links waar het instrument/spoor staat en daaronder alle plugins. Veel professionele gebruikers hebben niet genoeg aan de standaard meegeleverde apple plugins en kopen andere software om hun muziek beter te laten klinken.

In het hoofdscherm staan alle sporen of verschillende instrumenten verticaal van elkaar gerangschikt, en horizontaal gezien is de tijd van het liedje. Er kan door middel van de muis gemakkelijk worden geëdit aan de audio sporen door middel van Flex, een eigen functie van Logic Pro waarbij tonen individueel hoger, lager, sneller, langzamer, of in grid kunnen worden veranderd.
Ook is bij het midi inspelen makkelijk te kiezen welk instrument je hieraan wil koppelen, en zijn alle midi noten individueel makkelijk aan te passen.
Alle opties van Logic worden getoond in 1 scherm, zodat het overzichtelijk blijft en toe te passen is op elke soort computer. Het idee is dat je niet een groot computerscherm nodig hebt zoals dat vroeger gebruikelijk was. Je kan alles bij wijze van spreken ook op een kleine laptop maken. Wel kan je alle functies van logic ook in een apart scherm laten verschijnen, zodat snel kan worden geswitched tussen de piano roll, mixer en het arrangement.
Er zijn ook lesfuncties in logic beschikbaar, om de beginner op weg te helpen.

Verschillende versies:

  • Logic 5
    Is de laatste versie die voor windows word uitgegeven.
  • Logic 6
    Voegde ondersteuning toe voor losse pakketten die integratie hebben met de speciaal ontwikkelde add-ons van Logic.
  • Logic Pro 6
    Werd in 2004 door Apple uitgegeven. Logic Pro 6 is een combinatie van 20 door Emagic ontwikkelde programma’s. Ook een simpele versie werd uitgebracht onder de naam Logic Express.
  • Logic Pro 7
    Werd snel na Logic 6 uitgebracht in 2004. Logic kreeg nu meer de “Apple finishing”, waardoor het programma er als een echt Apple product uitzag.
    In versie 7 konden meerdere computers in een netwerk gebruikt worden.
    Ook werd de eerste simulatie van een gitaarversterker en drumsequencer toegevoegd. Er werden hiernaast ook nog 70 effecten en 34 plug-ins toegevoegd.
    De laatste versie die oude Logic bestanden kon openen.
  • Logic Pro 8
    In 2007 kwam Logic studio uit. Dit was een verzamelnaam voor een programmacollectie van Apple. In deze programmacollectie zaten eerste versies van Mainstage, Soundtrack Pro, Apple Loops, Compressor, Impulse Response Utility en Waveburner.
    Logic Express bleef los verkrijgbaar.
  • Logic 9
    Werd in 2009 aangekondigd.
    Een nieuwe functie “Flex Time” werd toegevoegd, waarmee timing en tempo konden worden aangepast. Ook nieuwe gitaarversterkers en nieuwe mogelijkheden op het gebied van audiobewerking waren aanwezig.
    De 64-bit modus werd toegevoegd zodat de gebruiker zwaardere taken kon uitvoeren.
    Sinds 2011 wordt Logic Pro verkocht in de Mac App Store.
  • Logic Pro X
    In 2013 werd Logic Pro X uitgebracht.
    Het ontwerp is geïnspireerd door Final Cut Pro x, het video editings programma van Apple.
    Er werd een virtuele drummer toegevoegd, Flex Pitch (waarmee toonhoogte snel kon worden gecorrigeerd) en een besturingssoftware voor de Ipad.
    Deze versie ondersteund geen 32-bits modus meer.

Garageband

In 2004 kwam Apple met een simpele versie van Logic Pro waarin de basic functies konden worden gebruikt. Garageband is met Logic Pro door de jaren hetzelfde gegroeid. Alleen is het dus een soort “light” versie van Logic.

Vergelijkbare software/Concurrenten

Logic heeft een aantal concurrenten, maar of dit echt concurrenten zijn te noemen is maar de vraag. Elke software heeft zijn voordelen en nadelen en is gericht op een andere doelgroep. Waarbij de oude professionals vaak Pro Tools gebruiken, gebruiken jonge creatievelingen die veel meer met loops bezig zijn vaak Ableton Live of Fl Studio. Logic Pro heeft aan de sequencer kant niet heel veel voordelen, maar de arrangementkant wordt vaak als voordeel genoemd binnen Logic.

Populaire Alternatieven:

  • Cubase
  • Fl Studio
  • Ableton Live
  • Pro Tools
  • Reason

Gebruik in de muziek en invloed op de muziekindustrie

Logic pro heeft duidelijk zijn stempel achtergelaten op de muziekindustrie en op muziek in het algemeen. Sinds de opkomst van het programma is het voor muzikanten veel makkelijker geworden om snel hun ideeën tot muziek te brengen. Naast dat de workflow aanzienlijk verbeterd is zijn er ook nieuwe genres ontstaan door de opkomst van Logic, de layout van logic geeft inspiratie om te experimenteren en dit is ook veel gebeurd.
Voor de muziekindustrie was het vooral fijn dat er sneller opgenomen kon worden. Het gebruik van tape werd onnodig en er kon digitaal opgenomen worden door de komst van onder anderen Logic.

Auteurs

  • Olivier Bijland
  • ……