This is an old revision of the document!
Table of Contents
1997: FL Studio
FL Studio, tot in 2003 nog bekend als FruityLoops, is een digitaal audiomontagesysteem en MIDI-sequencer, inmiddels verkrijgbaar voor zowel Windows als Mac.
Ontstaan van Fruity Loops
Fruity Loops is ontstaan in 1997 toen het werd gecreëerd door het Belgische bedrijf Image-Line. Het bedrijf had destijds niks te maken met muziek, maar dit veranderde al snel toen de Franse developer Didier Dambrin werd aangenomen. Hij had geen ervaring met muziek, maar creëerde in 1997 FruityLoops 1.0. Dit programma was een 1-step sequencer. Dit idee was geïnspireerd door de TR-909 drum machine en de Rebirth338, wat een vroege software synthesiser was. Dit bracht snel succes en dat was te merken, want de servers van Image-Line crashten, doordat er te veel geïnteresseerden de demo probeerden te downloaden.
Gevolgen
Na het grote succes van FruityLoops 1.0 stapte Image-Line al snel weg van midi en gingen ze zich focussen op audio. Dambrin was ervan overtuigd dat audio-genererende software snel zou stijgen in de muziekwereld vergeleken met midi-genererende software. FruityLoops was in de eerste instantie niet bedoeld als sequencer, maar werd wel als sequencer gebruikt. Als gevolg zat er een sequencer functie en een simple-based drum machine bij in de volgende versie, wat de fundering heeft gevormd van het succes van FL Studio.
Indeling
Eigenschappen
FL Studio is niet het eerste digitale audiomontagesysteem (digital audio workstation of DAW) dat op de markt gekomen is, en ook zeker niet het enige, maar weet zich desondanks te onderscheiden van andere DAWs door zijn karakteriserende eigenschappen. De manier waarop FL Studio in elkaar zit, leent zichzelf goed aan bepaalde werkwijzen waar vele muzikanten, componisten en producers zich erg in kunnen vinden als het gaat om het bereiken van een efficiënte workflow en een expressief resultaat. Dit heeft met een aantal zaken te maken.
Allereerst de gebruikersvriendelijkheid: door de grafische gebruikersinterface, voelt het gebruik van FL Studio vrij intuïtief, en het is dan ook niet uitsluitend toegankelijk voor gevorderde producers. Zo kun je in de piano roll van FL Studio gebruik maken van kleurmarkering om je arrangement duidelijk en overzichtelijk te houden. De piano roll zelf is tevens erg intuïtief in het gebruik, en geeft je de mogelijkheid om met behulp van hotkeys met weinig handelingen veel aan te passen.
vrijheid (veel opties) en workflow sampler regelmatige updates
Subkopje 2
Nog kleiner
Auteurs
- Akshay Pahalwan
- Vincent Lindeman