This is an old revision of the document!
Table of Contents
1980: Roland TR-808
Intro
De Roland TransistorRythm-808 Rythm Composer…
Gebouwd door de Roland Corporation tussen 1980 en 1983. Een van de eerste machines die gebruikers toeliet om ritmes te programmeren in plaats van voorgeprogrammeerde presets.
In tegenstelling tot de LM-1, de competitor van de TR-808 in die tijd, gebruikte de TR-808 gesynthetiseerde analoge geluiden in plaats van opgenomen digitale geluiden.
Hierdoor viel hij bij release niet in de smaak. Toch heeft het apparaat een zeer grote cultfollowing gekregen.
De TR-808 is voor meer hits gebruikt dan enkele andere drum machine. Je hebt het apparaat al vaak gehoord, zonder dat je het doorhad.
Voorgeschiedenis
In de jaren '60 werden drum computers vooral gebruikt om orgels te ondersteunen, maar je kon niet je eigen ritmes ermee programmeren. Er waren alleen ritme presets waar je uit kon kiezen.
Enter Don Lewis: Vocalist, multi-instrumentalist en electronic engineer. Lewis was bekend om het modden van electronische instrumenten en daarmee te performen. Dit deed hij decennia voordat instrument “hacking” via circuit bending populair werd.
Lewis had extensieve modificaties gemaakt aan de Ace Tone drum machine die bij een orgel hoorde. Hij kon zijn eigen ritmes programmeren en accenten leggen in een drumpatroon via het pedaal van de orgel.
Don Lewis was gecontact door de directeur van Ace Tone, Ikutaro Kakehashi. Kakehashi wilde weten hoe hij de geluiden kon krijgen die Lewis uit zijn gemodde apparaat kreeg.
In 1972 ontworp Ikutaro Kakehashi een nieuwe bedrijf, Roland, en huurde Lewis in om drum machines te designen.
Eind jaren '70 werden microprocessors gebruikt om instrumenten te bouwen en Kakehashi realiseerde dat die gebruikt konden worden om drum machines te programmeren.
Na deze ontwikkeling maakte de Roland Corporation eerst de…
Roland CR-78
Deze drumsequencer uit 1978 werkte ongeveer zelfde als die van haar opvolger en had 14 verschillende drumsounds, die allemaal een aparte volume regelaar hadden. Deze dame had 11 verschillende effecten en was in staat om te varieren in tempo, accenten en fades.
Deze module is onder andere gebruikt door Fatboy Slim, Genesis, Peter Gabriel, Phill Collins en Blondie.
Roland TR-808
De TR-808 was ontworpen zodat artiesten makkelijk demo's konden maken. De focus van de engineers was om drumgeluiden zo goed mogelijk na te maken. Geheugen was in die tijd nog duur, dus ze hadden niet gekozen voor digitale drumgeluiden.
Geintroduceerd in 1980, was de TR808 origineel gemaakt als een tool voor studio muziekus om demos te maken.
De design van de TR-808 wordt toegekend aan twee werknemens: Nakamura voor de analoge voice cicuits, en Matsuoka die de software heeft ontwikkeld. De TR-808 is geproduceerd tussen 1980 en 1983 door de Roland Corporation. Er zijn ongeveer 12,000 units gemaakt in die tijd.
De ontvangst van het apparaat was middelmatig, omdat het geen digitaal gesamplede geluiden had. Drummachines die digitale geluiden gebruikte waren het populairst.
Hier een filmpje over hoe de TR-808 te bedienen is:
https://www.youtube.com/watch?v=E9NJ5ZIT0oc
De Duitse groep Kraftwerk had voor de officiele release van de 808 al een prototype in bezit. Daarnaast was een van de eerste bands die de TR-808 gebruikte de Japanse electronic music group Yellow Magic Orchestra in 1980, direct na zijn release.
Auteurs
- Ian van Kastel
- Levai Huijzer
- Bas van Dolderen