Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
timeline:1994_internetforums [2019/04/15 11:37]
Bram Harm en Thijmen
timeline:1994_internetforums [2022/10/26 15:55] (current)
Line 23: Line 23:
 Hieruit resulteerde niet alleen een uitgebreidere FAQ, maar ook nog een andere trend. Sommige musici/​technologen vinden het leuk om een instrument/​apparaat op hun persoonlijke manier aan te passen zodat het kan voldoen aan hun eisen. Het is nu ook mogelijk om je aanpassing op het internet te plaatsen, en eventueel te laten zien hoe het moet. Anderen kunnen dit vervolgens overnemen, en op die manier hun instrument/​hardware/​apparaat ‘verbeteren’,​ of inzien hoeveel meer je ergens uit kunt halen. Hieruit resulteerde niet alleen een uitgebreidere FAQ, maar ook nog een andere trend. Sommige musici/​technologen vinden het leuk om een instrument/​apparaat op hun persoonlijke manier aan te passen zodat het kan voldoen aan hun eisen. Het is nu ook mogelijk om je aanpassing op het internet te plaatsen, en eventueel te laten zien hoe het moet. Anderen kunnen dit vervolgens overnemen, en op die manier hun instrument/​hardware/​apparaat ‘verbeteren’,​ of inzien hoeveel meer je ergens uit kunt halen.
  
-====Open Source====+=====Open Source=====
 Dit lijkt op sommige manieren op Open Source, waarin de source code openbaar wordt gesteld en iedereen vrij is om te doen wat hij of zij met de software wilt doen. Open Source is ook een manier om software naar een beter niveau te brengen, doordat mensen van over de hele wereld ideeën kunnen verwerken in een gezamenlijke software en zo tot een effectiever en universeler resultaat kunnen komen. Dit lijkt op sommige manieren op Open Source, waarin de source code openbaar wordt gesteld en iedereen vrij is om te doen wat hij of zij met de software wilt doen. Open Source is ook een manier om software naar een beter niveau te brengen, doordat mensen van over de hele wereld ideeën kunnen verwerken in een gezamenlijke software en zo tot een effectiever en universeler resultaat kunnen komen.
 +
 +Het begon allemaal met de opzet van het Open Source Initiative in 1998. Het initiatief werd opgericht om te voorkomen dat alle beschikbare software gepatenteerd werd, wat de groei van technologische ontwikkeling zou belemmeren. Het doel is altijd geweest om er voor te zorgen dat mensen kunnen blijven leren van elkaar, en mogelijk ook samen kunnen werken met elkaar.
 +Hoewel er veel mensen voor waren, waren er ook mensen tegen, waaronder Microsoft (in eerste instantie). Zij beargumenteerde dat het de door zou zijn voor intellectueel eigenschap als business. ​
 +
 +Desondanks heeft het een grote rol gespeeld in de opzet van een hoop bekende Open Source software, en waarschijnlijk ook in een hoop gepatenteerde software. Omdat Open Source een algemeen goed is, kan iedereen het gebruiken voor wat zijzelf willen.
 +
 +====Voorbeelden van Open Source projecten====
 +
 +**Audacity** is een digitale audio editor uitgekomen op 28 mei 2000, beschikbaar voor Windows, OSC en Linux. Omdat het een resultaat is van een Open Source project, is het erg populair binnen de educatieve afdeling. Het is niet heel ingewikkeld om mee om te gaan, en goed om mee te experimenteren zonder dat je gelijk aan een dure betaalde versie van een dergelijke software vastzit. ​
 +Audacity heeft wel zo zijn nadelen, bijvoorbeeld dat het alleen audio verwerkt in 32- of 64-bit floating point, en geen real-time effects kan toepassen tijdens recording.
 +
 +**Puredata** is een visuele programmeertaal (vergelijkbaar met Max/MSP), beschikbaar voor Windows, OSX, Linux, iOS en Android. Het is overigens door dezelfde persoon gemaakt als Max: Miller Smith Puckette.
 +Één van de belangrijkste innovaties ten opzichte van zijn voorgangers was de  meer ‘visuele’ weergave van data binnen in Puredata. Het doel hierachter was om ervoor te zorgen dat programmeurs gemakkelijker en duidelijker muzikale data konden weergeven.
 +Het nadeel van Puredata was dat het lastig is om grote paralelle processen te maken, omdat er geen ‘constructor function’ in zit. Deze functie zorgt er namelijk voor dat je een eerder gemaakt object weer terug kunt aanroepen: “maak nog een _” was dus niet mogelijk. Wilde je dit wel, dan moest je een kopie van het object aanmaken, wat niet heel praktisch is. 
 +De gehele sourcecode is te vinden op GitHub.
 +
  
 =====Micro Genres===== =====Micro Genres=====