Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
timeline:1980_roland_tr-808 [2019/04/15 15:24]
Bas van Dolderen [Roland TR-808]
timeline:1980_roland_tr-808 [2022/10/26 15:55] (current)
Line 53: Line 53:
  
 {{youtube>​xB0cwq-C77g?​medium}} {{youtube>​xB0cwq-C77g?​medium}}
 +
 +====De invloed van de TR-808====
 +
 +De invloed van de TR-808 is op de moderne muziek reusachtig net als de Fender Stratocaster was voor de rock. De TR-808 vormde hiphop, techno en eigenlijk alle elektronische dansmuziek die daar de afgelopen decennia uit voortkwam. De machine speelde een doorslaggevende rol en is nog altijd maatgevend.
 +
 +Toen de Roland TR-808 in een eerste versie de fabriek in Osaka verliet, werd de drummachine vooral uitgelachen. Elektronische muziek was begin jaren tachtig nog klein en kwam van kunstzinnige bands als Kraftwerk, Tangerine Dream en Can, van Brian Eno en een eerste golfje Britse synthpop.
 +
 +Van een apparaat dat een drumstel moest vervangen, werd in 1980 verwacht dat het ding zou klinken als een écht drumstel, en dat deed de Roland TR-808 niet. Dit was voor veel artiesten een grote teleurstelling.
 +
 +Bijna alle artiesten verkochten hun TR-808 weer, of gaven hem zelfs weg. Ineens was de zwarte markt overladen aan TR-808.
 +
 +De underground artiesten konden nu ineens voor een prikkie deze drum machine kopen. En maakt hier ontzettend veel gebruik van binnen veel verschillende genres.
 +
 +Dankzij de donderende bassdrum, gecombineerd met schelle en suizende hihats, snare en handclaps, kon met de TR-808 op een simpele manier een robotachtig,​ maar diep groovend ritme in elkaar worden gezet. Een unieke sound!
 +
 +En deze sound sloeg langzaam maar zeker aan..
 +
 +De TR-808 werd een cultapparaat,​ eerst in de Amerikaanse hiphop- en danscultuur. De New Yorkse dj en producer Afrika Bambaataa gebruikte de kille ritmes van de TR-808 voor zijn ‘electro’,​ elektronische dansmuziek geïnspireerd door Kraftwerks krautrock. Die mixte hij in bijvoorbeeld het nummer Planet Rock met raps en vervormde stemgeluiden uit de vocoder en kortaf bliepende synths.
 +
 +De robotritmes van de TR-808 sloegen midden jaren tachtig over naar de techno, de clubmuziek uit Detroit die werd grootgemaakt door producers als Juan Atkins en Jeff Mills. Daarna ging het apparaat de wereld over, dwars door alle muzikale genres.
 +
 +De TR-808 gaf in de jaren negentig het ritme aan op acid-, house- en ravefeesten,​ kreeg een vervolg in de hardcore en de trance en daarna de dance. Maar de machine kleurde ook de mainstream popmuziek, vanaf het nummer Sexual Healing van Marvin Gaye tot Whitney Houston (I Wanna Dance with Somebody), Black Eyed Peas (Boom Boom Pow) en Madonna (Express Yourself). ​
 +
 +Zoals wel vaker in de kunst werd de esthetiek bepaald door de beperking, en die charme en dus de invloed van de TR-808 (later TR-909) laat zich nog altijd gelden in de popmuziek. Al komt veel elektronische muziek tegenwoordig uit de laptop, het geluid van de TR-808 wordt nog steeds gekopieerd, desnoods digitaal met samples.
 +
 +Maar vooralnog komt de beat nog gewoon uit die rare, analoge bak van Roland zelf. Luister maar naar de sfeerbepalende TR-808 in Love Lockdown van Kanye West, van het album 808s & Heartbreak uit 2008. Of naar de kale, maar hypnotiserende dancetrack Russet van Pearson Sound uit 2015.
 +
 +En als je goed luistert, hoor je zelfs in nieuwe producties de TR-808 terug.  ​
 +
 +====Outro====
 +The black sheep turned supersonic sheep! ​
 +
 +De TR-808 begon in de schaduw van de LMS-1 en mensen zagen er geen toekomst in. Toch is de TR-808 de drum machine die de meeste hits op zijn naam heeft staan.
 +
 +Daarnaast heeft het een grote rol gespeeld om de underground sound van de jaren 80 vorm te geven. Zo'n grote rol dat de underground sound de populaire sound werd.
 ===== Auteurs ===== ===== Auteurs =====
   * Ian van Kastel   * Ian van Kastel
   * Levai Huijzer   * Levai Huijzer
   * Bas van Dolderen   * Bas van Dolderen