Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
timeline:1950_equalizers [2020/04/19 16:00]
Jelle Pijnenborg [Low en Highpass]
timeline:1950_equalizers [2022/10/26 15:55] (current)
Line 1: Line 1:
 ====== 1950 : Equalizers ====== ====== 1950 : Equalizers ======
-{{ :tmp_image.jpeg?nolink&​600 ​|Afbeelding van je apparaat}}+{{:timeline:​equalizer-2818803_1920-1500x800.jpg?400|}}
 =====  ===== =====  =====
 In dit artikel ga je lezen over allerlei soorten equalizers. Ik zal beginnen met een kleine toelichting over de geschiedenis van de equalizer en waar de equalizers die we vandaag de dag kennen uit ontstaan zijn. Het deel daarna zal over parametrische equalizers gaan, gevolgd door grafische equalizers. Het voorlaatste deel zal voornamelijk over de digitale equalizers gaan. De slotalinea is gewijd aan low- en high-pass filters. In dit artikel ga je lezen over allerlei soorten equalizers. Ik zal beginnen met een kleine toelichting over de geschiedenis van de equalizer en waar de equalizers die we vandaag de dag kennen uit ontstaan zijn. Het deel daarna zal over parametrische equalizers gaan, gevolgd door grafische equalizers. Het voorlaatste deel zal voornamelijk over de digitale equalizers gaan. De slotalinea is gewijd aan low- en high-pass filters.
  
 ===== Geschiedenis van de equalizers ===== ===== Geschiedenis van de equalizers =====
-Het begin van de equalizer is niet perse muziek gerelateerd. Het concept van filteren en bewerken van audio werd als eerst gebruikt voor telegrafische berichten. Door bepaalde frequenties weg te filteren kon er door één kabel meerdere signalen verstuurd worden. Later ontwikkelde de telegraaf verder tot een vaste telefoon. De microfoon in deze vaste telefoon was vaak niet heel goed. Dit werd enigszins gecompenseerd met vaste weerstanden en andere componenten. De eerste equalizers hadden dus geen variabelen en konden maar één specifiek ding. Men zocht echter naar een apparaat wat specifiekere bewerkingen kon uitvoeren. De eerste variabele die werd toegevoegd was een gain slide. Zo kon je bepalen of en hoeveel een bepaalde frequentie harder of zachter moest worden. In het begin was er alleen een bass en treble slide. Dit was een erg grote verbetering ten opzichte van de equalizers waaraan je niks kon veranderen. Vrij snel werd deze uitvinding gebruikt in de consumentenwereld. Platenspelers werden voorzien van een bass en treble slide. Een bijkomend voordeel was dat de groeven in de platen minder diep en breed hoefden te zijn, waardoor men meer audio op een plaat kwijt kon. De populariteit van de equalizer bleef stijgen en steeds meer studio’s hadden een equalizer in hun bezit. Door de stijgende populariteit werden er ook steeds betere en uitgebreidere versies ontwikkeld. Zo werd er door middel van feedback een circuit bedacht waar erg smalle peak/​bandpass filters ontstonden. Door meerdere van dit soort circuits naast elkaar te zetten, met elke een andere frequentie, kreeg je een uitvinding die nu bekend staat als een grafische equalizer. Deze equalizer bestond uit een aantal gain slides op vaste frequenties. Later meer over de grafische equalizer. De grafische equalizers deden hun werk goed, maar toch was men op zoek naar een apparaat dat meer bewerkingen kon uitvoeren. Rond 1967 werd de eerste parametrische equalizer geintroduceerd. Deze equalizer gaf de gebruiker de optie om uit een paar voorgeselecteerde frequenties te kiezen. De bandbreedte van deze peak of notch kon worden aangepast (de Q). Later werd dit uitgebreid naar een volledig variabele frequentie. Deze equalizer werd de sweepable equalizer genoemd. Tijdens het ontwerpen van mengtafels werd er besloten dat elk kanaal in de mengtafel een equalizer moest hebben. Deze equalizer moest snel en gebruiksvriendelijk zijn. Er werd gekozen voor een parametrische equalizer met daaraan toegevoegd een shelf eq voor de bass en treble. Uiteindelijk waren er vijf verschillende frequentiebanden die aangepast konden worden: twee shelfs voor bass en treble en drie peak/notch filters voor het mid. Later meer hierover.+Het begin van de equalizer is niet perse muziek gerelateerd. Het concept van filteren en bewerken van audio werd als eerst gebruikt voor telegrafische berichten. Door bepaalde frequenties weg te filteren kon er door één kabel meerdere signalen verstuurd worden. ​ 
 + 
 +Later ontwikkelde de telegraaf verder tot een vaste telefoon. De microfoon in deze vaste telefoon was vaak niet heel goed. Dit werd enigszins gecompenseerd met vaste weerstanden en andere componenten. De eerste equalizers hadden dus geen variabelen en konden maar één specifiek ding.  
 + 
 +Men zocht echter naar een apparaat wat specifiekere bewerkingen kon uitvoeren. De eerste variabele die werd toegevoegd was een gain slide. Zo kon je bepalen of en hoeveel een bepaalde frequentie harder of zachter moest worden. In het begin was er alleen een bass en treble slide. Dit was een erg grote verbetering ten opzichte van de equalizers waaraan je niks kon veranderen. Vrij snel werd deze uitvinding gebruikt in de consumentenwereld. Platenspelers werden voorzien van een bass en treble slide. Een bijkomend voordeel was dat de groeven in de platen minder diep en breed hoefden te zijn, waardoor men meer audio op een plaat kwijt kon.  
 + 
 +De populariteit van de equalizer bleef stijgen en steeds meer studio’s hadden een equalizer in hun bezit. Door de stijgende populariteit werden er ook steeds betere en uitgebreidere versies ontwikkeld. Zo werd er door middel van feedback een circuit bedacht waar erg smalle peak/​bandpass filters ontstonden. Door meerdere van dit soort circuits naast elkaar te zetten, met elke een andere frequentie, kreeg je een uitvinding die nu bekend staat als een grafische equalizer. Deze equalizer bestond uit een aantal gain slides op vaste frequenties. Later meer over de grafische equalizer. ​ 
 + 
 +De grafische equalizers deden hun werk goed, maar toch was men op zoek naar een apparaat dat meer bewerkingen kon uitvoeren. Rond 1967 werd de eerste parametrische equalizer geintroduceerd. Deze equalizer gaf de gebruiker de optie om uit een paar voorgeselecteerde frequenties te kiezen. De bandbreedte van deze peak of notch kon worden aangepast (de Q). Later werd dit uitgebreid naar een volledig variabele frequentie. Deze equalizer werd de sweepable equalizer genoemd. 
 + 
 +Tijdens het ontwerpen van mengtafels werd er besloten dat elk kanaal in de mengtafel een equalizer moest hebben. Deze equalizer moest snel en gebruiksvriendelijk zijn. Er werd gekozen voor een parametrische equalizer met daaraan toegevoegd een shelf eq voor de bass en treble. Uiteindelijk waren er vijf verschillende frequentiebanden die aangepast konden worden: twee shelfs voor bass en treble en drie peak/notch filters voor het mid. Later meer hierover.
  
 ===== Grafische equalizers ===== ===== Grafische equalizers =====
Line 30: Line 40:
  
 ===== Digitale uitbreidingen ===== ===== Digitale uitbreidingen =====
-In het moderne digitale tijdperk zijn er vaak makkelijkere dingen mogelijk dan met uitsluitend hardware. Zo is er tegenwoordig een dynamische equalizer. Hier wordt een bepaalde frequentie geboost of gecut, afhankelijk van het inkomende signaal. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat er bij een hoog bass gehalte gecut wordt in bass doormiddel ​van een shelf eq. +In het moderne digitale tijdperk zijn er vaak makkelijkere dingen mogelijk dan met uitsluitend hardware. Zo is er tegenwoordig een dynamische equalizer. Hier wordt een bepaalde frequentie geboost of gecut, afhankelijk van het inkomende signaal. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat er bij een hoog bass gehalte gecut wordt in bass door middel ​van een shelf eq.  
 In de masteringwereld wordt er steeds meer gezocht naar automatisering. Hieruit is een plugin ontstaan die het frequentiespectrum kan “matchen” met een andere track. Hierdoor kan een gebruiker zonder mastering ervaring zelf een track redelijk goed masteren. Echter is de kwaliteit nog niet dusdanig hoog dat men volledig op deze techniek durft te vertrouwen. ​ In de masteringwereld wordt er steeds meer gezocht naar automatisering. Hieruit is een plugin ontstaan die het frequentiespectrum kan “matchen” met een andere track. Hierdoor kan een gebruiker zonder mastering ervaring zelf een track redelijk goed masteren. Echter is de kwaliteit nog niet dusdanig hoog dat men volledig op deze techniek durft te vertrouwen. ​
 +
 De hardware versies van equalizers kunnen vaak erg duur zijn. De digitale namaak versies hiervan worden steeds beter en kunnen veel van deze dure apparatuur goed vervangen. Door middel van metingen en heel veel formules lukt het bedrijven als Waves erg goed om het karakter van bepaalde hardware na te maken. De hardware versies van equalizers kunnen vaak erg duur zijn. De digitale namaak versies hiervan worden steeds beter en kunnen veel van deze dure apparatuur goed vervangen. Door middel van metingen en heel veel formules lukt het bedrijven als Waves erg goed om het karakter van bepaalde hardware na te maken.
 ===== Low en Highpass ​ ===== ===== Low en Highpass ​ =====
Line 43: Line 55:
  
 Een creatieve toepassing waarin je een lowpass filter vaak ziet, is binnen een synthesizer. Het filter kan door middel van feedback een resonantie piek creëren. Deze piek wordt vaak aangeduid met de Q van de bandbreedte. Wanneer je de cutoff frequentie moduleert ontstaat er een kenmerkende sound. ​ Een creatieve toepassing waarin je een lowpass filter vaak ziet, is binnen een synthesizer. Het filter kan door middel van feedback een resonantie piek creëren. Deze piek wordt vaak aangeduid met de Q van de bandbreedte. Wanneer je de cutoff frequentie moduleert ontstaat er een kenmerkende sound. ​
 +
 +===== Lijst met bekende equalizers =====
 +
 +Er bestaan enorm veel verschillende hardware equalizers. Hieronder vind je een paar iconische voorbeelden. ​
 +
 +  * Pultec EQP-1a
 +  * Maag Audio EQ4M
 +  * Manley Massive Passive
 +  * API 5500
 +  * GML 8200
 +  * Rupert Neve Designs Portico 5033
 +  * Solid State Logic X-Rack Stereo EQ
 +  * dbx 1231
 +
 +===== Bronnen =====
 +
 +https://​web.archive.org/​web/​20110721132848
 +http://​www.idc.ul.ie/​idcwiki/​index.php/​Equalisation
 +https://​web.archive.org/​web/​20100131065338/​http://​www.wikirecording.org/​EQ ​
 +
 +https://​en.wikipedia.org/​wiki/​Equalization_(audio)
 +https://​en.wikipedia.org/​wiki/​Band-pass_filter
 +https://​en.wikipedia.org/​wiki/​Low-pass_filter ​
 +https://​en.wikipedia.org/​wiki/​High-pass_filter ​
  
 ===== Auteurs ===== ===== Auteurs =====
   * Jelle Pijnenborg   * Jelle Pijnenborg