Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
timeline:1886_celesta [2018/03/08 15:50]
Jochem van Iterson
timeline:1886_celesta [2022/10/26 15:55] (current)
Line 4: Line 4:
 Het geluid van een celesta is een octaaf hoger dan de geschreven pitch. Technisch gezien is het een geslagen instrument, maar in orkesttermen wordt de celesta gezien als een toetsen instrument en wordt het gespeeld door een pianist. De partituur van een celesta wordt ook geschreven als een piano. Het geluid van een celesta is een octaaf hoger dan de geschreven pitch. Technisch gezien is het een geslagen instrument, maar in orkesttermen wordt de celesta gezien als een toetsen instrument en wordt het gespeeld door een pianist. De partituur van een celesta wordt ook geschreven als een piano.
  
-===== Subkopje 1 ===== 
 De celesta is in Parijs uitgevonden door Auguste Mustel in 1886. Hij trok inspiratie van het instrument van die zijn vader uitgevonden had; de typofoon. De typofoon lijkt qua mechaniek veel op de celesta, maar waar de celesta ijzeren staafjes of plaatjes gebruikt, gebruikt de typofoon stemvorken als middel voor klankopwekking. Augustis wilde de typofoon verbeteren omdat de typofoon erg weinig geluid gaf. Het was veel te zacht voor gebruik in een orkest. De celesta is in Parijs uitgevonden door Auguste Mustel in 1886. Hij trok inspiratie van het instrument van die zijn vader uitgevonden had; de typofoon. De typofoon lijkt qua mechaniek veel op de celesta, maar waar de celesta ijzeren staafjes of plaatjes gebruikt, gebruikt de typofoon stemvorken als middel voor klankopwekking. Augustis wilde de typofoon verbeteren omdat de typofoon erg weinig geluid gaf. Het was veel te zacht voor gebruik in een orkest.
  
Line 15: Line 14:
  
  
-==== Het gebruik en de invloeden van de Celesta ====+===== Het gebruik en de invloeden van de Celesta ​=====
 Pyotr Tchaikovsky was de eerste grote componist die de Celesta gebruikte in een volledig symfonisch orkest. Hij gebruikte het als eerst in The Voyevoda wat in premiere ging in 1891. Een jaar later was Tchaikovsky er zo’n fan van dat hij het zelfs in de Notenkraker gebruikt, waar de Celesta het meest is te hore in de passage Dance of the Sugar Plum Fairy. Ernest Chausson zette de legende van de Celesta voort in zijn Incidental Music, wat geschreven werd voor kleine orkesten. In Gustav Mahler’s Symphony 6 en 8 werd de Celesta ook benut. Morton Feldman gebruikte het in Crippled Symmetry en For Philip Guston ​ Pyotr Tchaikovsky was de eerste grote componist die de Celesta gebruikte in een volledig symfonisch orkest. Hij gebruikte het als eerst in The Voyevoda wat in premiere ging in 1891. Een jaar later was Tchaikovsky er zo’n fan van dat hij het zelfs in de Notenkraker gebruikt, waar de Celesta het meest is te hore in de passage Dance of the Sugar Plum Fairy. Ernest Chausson zette de legende van de Celesta voort in zijn Incidental Music, wat geschreven werd voor kleine orkesten. In Gustav Mahler’s Symphony 6 en 8 werd de Celesta ook benut. Morton Feldman gebruikte het in Crippled Symmetry en For Philip Guston ​