De compressor is een van de oudste en meest gebruikte stukjes audio techniek die er is. Origineel ontworpen voor radio en door de jaren uitgegroeid tot de onmisbare dynamiek vormer die uiteindelijk leidde tot een race voor een zo dik en hard mogelijke sound.
Geschiedenis
De eerste vorm van audio compressie werd gebruikt voor AM radio. Een te hoge hoeveelheid stroom kon de zendmast beschadigen en voor vervorming zorgen dus werd er een simpele limiter ontwikkeld die zorgde dat het volume niet te hoog werd. Voor de uitvinding van de compressor / limiter was het gebruikelijk om een audio techneut in te huren die volumeverschillen probeerde te voorspellen en met een knop het volume aanpaste, dit wordt ook wel ‘gain-riden’ genoemd. De eerste compressors / limiters gebruikten vacuüm buizen met een feedback systeem om de gain te verlagen. Voor een lange tijd werd compressie als een goedkoper en slechter alternatief gezien voor gain-riding omdat de eerste compressors voor veel extra ruis zorgde.
Een voorbeeld van een van de eerste commerciële limiters/compressors: Western Electric 110 limiting amplifier (± 1935)
In de jaren 30 was er behoefte aan het verlagen van de luidheid van muziek of het applaus van een publiek als de presentator aan het woord was, hieruit was sidechaining geboren, waarbij je de compressor laat reageren op het geluid van de presentator terwijl het volume van de muziek wordt verlaagd.
Een van de eerste compressors zoals we ze nu kennen: DBX 160 VU (± 1970) In het begin hadden compressors simpele controls, vaak met alleen een input en output gain knop.
Gebruik
Volgens het woordenboek is compressen hetzelfde formaat maken van een stuk. Dit is ook wat er gebeurd in de audio wereld. Als je een stuk audio neemt met zachte delen en met harde delen en je zet er een compressor op die op z'n aller hardst gaat werken, dan zal hij proberen om het zachte en harde deel op een even hard volume zetten. Dit is meestal niet hoe we compressie gebruiken in de muziekwereld maar dat is wel hoe het gebruikt wordt. Op het einde van het master proces wordt vaak nog een compressor op de mix gegooit zodat het vollume hard omhoog getrokken kan worden. Er zijn een paar termen die je leert kennen zodra je een compressor gebruikt: -Threshold : Dit gaat om hoe luid het originele audio signaal moet zijn voordat de compressor begint te werken. -Ratio : Hoeveel compressie er gebruikt wordt, Bijvoorbeeld als er 6:1 compressie wordt gebruikt dan betekent dat er 6 decibel voorbij de -Threshold moet zijn voordat hij 1 decibel toevoegt. -Attack : hoe snel de compressor werkt. -Release : hoe snel de compressor stopt met werken als het signaal onder de threshold komt. -Make-up-gain : zorgt er voor dat je je signaal nog kan boosten na de compressor. -Knee : zegt hoe de compressor werkt na de threshold, Hard knee werkt gelijk tegen het signaal een soft knee zegt dat hij niet gelijk hard hoeft te werken.
Invloed op de muziekindustrie
Na de uitvinding van de compressor is deze steeds meer in gebruik toegenomen in de muziekindustrie. Naast dat de compressor het dynamische bereik van een signaal vermindert, zorgt het ook voor een verandering in timbre. Klanken worden er bijvoorbeeld dikker van. De compressie heeft de sound van de muziek die we nu kennen zeer sterk bepaald. Echter wordt de compressor vaak verkeerd gebruikt.
Er wordt ook gebruikt gemaakt van het zogenaamde “sidechain compressie”. Dit betekent dat de compressor reageert op een ander signaal dan waar deze op werkt. Dit zorgt voor meer ruimte in de mix. Sidechaining wordt vaak gebruikt op een bass partij met een kick drum als bron.
Ook interessant:
Limiter Multiband compressie Parallel compressie Sidechaining Expander / gate Links https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range_compression#Uses
https://frenchfries.net/paul/histproc.html
https://www.gearslutz.com/board/so-much-gear-so-little-time/126571-whats-history-compression.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Limiter
http://brownbagazine.blogspot.com/2010/11/compressor-history.html
https://music.tutsplus.com/tutorials/the-beginners-guide-to-compression--audio-953